Skip to content

Masterclass Ronald van der Kemp: Learn from your heroes

Masterclass Ronald van der Kemp: Learn from your heroes

Voor Ronald van der Kemp, de bekende Nederlandse fashionontwerper, draait alles om upcycling en sustainability. Met zijn label ‘RVDK’ reisde hij de hele wereld over. Grote namen als Bella Hadid, Michelle Obama en Celine Dion droegen zijn ontwerpen tijdens grote evenementen en plaatsen regelmatig bestellingen voor speciale ontwerpen. Met zijn beroemde runway looks wil hij de boodschap uitdragen dat duurzaamheid een must is. In januari komt er een documentaire over hem uit genaamd “Rebel with a cause”. Afgelopen week gaf deze duurzaamheidsrebel een masterclass voor de studenten van de opleiding Allround Styling.

Ronald heeft altijd een duidelijke visie gehad. Al zijn successen zijn het gevolg van het volgen van zijn eigen gevoel. Hij wil op een positieve manier het voorbeeld geven van hoe het ook kan in de fashionwereld. Zijn doel is het voorkomen van overproductie om vervolgens in de vuilnisbak te verdwijnen. Voor het maken van een nieuw ontwerp verzamelt hij dan ook eerst de stoffen. Daarna maakt hij pas het ontwerp. Hij werkt in thema’s per ontwerp zodat mensen tijdens zijn show wakker blijven en de wow-factor heel de show lang blijft.

Op zijn vijftigste voelde hij pas de moed om een eigen fashion label te starten onder zijn eigen naam. Voordat hij aan de slag ging voor merken als Celine, Wolford en Michael Kors begon hij op het Rietveld college. Na zijn afstuderen vertrok hij meteen naar New York. Hij begon bij een stylingbureau en niet veel later bemachtigde hij een baan bij Bill BlassHet werken bij fashion label heeft veel indruk op hem gemaakt. Dit kwam vooral door de bijzondere vrouwen die hij mocht kleden. Deze vrouwen waren altijd de eyecatcher van de kamer en hadden een geweldige uitstraling. Dit heeft hem veel inspiratie gegeven voor de rest van zijn carrière.

Nu werkt hij onder z’n eigen label RvdK met de grootste beroemdheden over de hele wereld. Maar dat betekent niet dat je er bent, zei hij er meteen achter aan. Toen de styliste van Michelle Obama hem benaderde om een pak voor haar te ontwerpen, was hij uiteraard onmiddellijk enthousiast. Op zijn vraag naar het beschikbare budget kreeg hij te horen dat ze altijd alles gratis krijgt. Een jurk ontwerpen voor een beroemdheid doe je dus echt voor je naam en niet voor het geld. 

Ook vertelde hij uitgebreid over zijn iconische modeshow die hij tijdens corona heeft neergezet. In een hotel in het centrum van Amsterdam liet hij modellen in al bestaande couture jurken op het balkon staan met nieuw ontworpen, high fashion mondkapjes. Tijdens de masterclass vertelde hij uitgebreid over de totstandkoming van dit concept en de samenwerking met Danie Bles.

Na zijn inspirerende masterclass kregen de studenten de kans vragen te stellen:

Vraag: Met hoeveel mensen werk je samen, hoe groot is je team?

Miriam Bax is mijn business partner. Dat is eigenlijk het team. Daarnaast werken wij met een grote groep freelancers en coupeurs. Dus wij zijn heel klein en dat willen we graag zo houden.

Vraag: Hoe heeft u ervoor gezorgd dat mensen uw merk kennen?

Toen ik mijn eerste wardrobe had ontworpen, ben ik naar Parijs gegaan en heb ik een pr-bureau benaderd van iemand die ik kende. Samen met het bureau hebben we een exclusief evenement georganiseerd waar ik 10 mensen voor had uitgenodigd die ik enorm bewonderde. Tijdens het evenement heb ik mijn verhaal gedaan en gelukkig waren de mensen erg enthousiast. 

Vraag: Waar bent u het meest trots op?

Als iemand die ik bewonder mijn ontwerpen draagt, vind ik dat te gek. Ik vind het heel leuk en belangrijk om erkenning te krijgen van de mensen die ik bewonder. 

Ook eindigde Ronald zijn masterclass met een advies voor onze Allround Styling studenten: “Blijf trouw aan jezelf, volg je intuïtie en laat je niet afleiden”.

Other stories
Other stories
Results: editorial shoot Fashion & Media Styling

Results: editorial shoot Fashion & Media Styling

Bij de cursus Fashion & Media Styling gaan de cursisten beelden stylen voor High End Fashion Magazines en doen ze…
Work with David Laport @ Fashion Week

Work with David Laport @ Fashion Week

Als student met een passie voor mode, heb je vast wel eens gedroomd om backstage te werken bij Fashion Week.…
Vrijwerk shoot van Eva

Vrijwerk shoot van Eva

Tijdens de jaaropleiding Allround Styling krijgen de studenten als laatste opdracht om hun eigen shoot van A tot Z te…
55CreativeBusinessSchool_Masterclass_LizzyPerridon_1

Before you go

Elke maand het laatste nieuws over de 55 Creative Business School ontvangen? Laat hier je gegevens achter, dan houden wij je op de hoogte van nieuw lesaanbod, online cursussen, exposities en andere activiteiten van 55 Creative Business School.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.