Skip to content

Ben jij 1 van onze 60 nieuwe studenten?

Ben jij 1 van onze 60 nieuwe studenten?

2024 is in volle gang en de Open Dagen worden goed bezocht. Ben jij ook op zoek naar wat je volgend schooljaar gaat doen? Bereid je goed voor en kies bewust! Het kiezen van de juiste opleiding is voor velen geen gemakkelijke opgave. Vind jij het ook lastig om te kiezen? Geen stress! Hieronder hebben we een aantal studiekeuzetips voor je op een rijtje gezet. Of je nu geen idee hebt waar je moet beginnen, of twijfelt welke opleiding jou bij je doel brengt… Met deze tips helpen we je om een bewuste keuze te maken voor een opleiding die bij jou past:

Tip 1 – Begin bij jezelf

Zelfkennis is dé sleutel tot een passende opleidingskeuze, maar hoe doe je dit? Stel jezelf eens de volgende vragen: waar ben ik goed in? Waar liggen mijn interesses? Wat vind ik belangrijk? Wat motiveert mij? Studiekeuzetests helpen je op weg. Tijdens deze tests krijg je vragen over jouw persoonlijke vaardigheden en interesses, waardoor je beter kunt bepalen wat bij je past. Bedenk wel dat wat er uit de test komt, niet per se kloppend is. Het geeft je hopelijk wel iets om over na te denken. Bespreek de resultaten anders eens met familie of vrienden.

Probeer eens deze drie (gratis) online tests:

Bij het beantwoorden van deze vragen moet je proberen dicht bij je eigen gevoel te blijven. Durf eerlijk te zijn naar jezelf. Het gaat tenslotte om jouw ontwikkeling. Maar goed, eerlijk is eerlijk, dit is vaak moeilijker dan we denken. We worden tenslotte allemaal bewust of onbewust beïnvloed in onze keuzes door onze omgeving. Kies vooral geen studie omdat je vrienden hetzelfde gaan studeren. Of omdat je ouders graag willen dat je een bepaalde studie gaat doen. Dit wil uiteraard niet zeggen dat je gen advies kunt vragen aan je omgeving. Follow your own path!

Tip 2 – Je studiekeuze is not forever

Veel aanstaande studenten denken dat ze nu een keuze moeten maken voor de rest van hun leven. Tenzij je bijvoorbeeld dokter, advocaat of architect wil worden, maakt het niet zo veel uit welke specifieke opleiding je kiest. Uit onderzoek is gebleken dat de meerderheid van de Nederlanders ander werk doet dan waarvoor ze zijn opgeleid. Uiteraard blijft het verstandig goed onderzoek te doen naar de verschillende mogelijkheden De komende jaren staan tenslotte in het teken van je eigen ontwikkeling. Je gaat dan vanzelf ontdekken wat wel en niet bij je past.

Tip 3 – Geen enkele studie is perfect

Bij elke studiekeuze zal er wel een nadeel te vinden zijn: te lange reistijd, lesdagen komen niet helemaal goed uit of er zit een vak tussen dat je minder interesseert of waar je al iets van weet. Kijk dan vooral naar de totale inhoud en de mogelijkheden van de studie of het opleidingsinstituut. Hierbij kun je ook onderzoeken wat een instelling biedt op andere vlakken. Is er sprake van loopbaanbegeleiding? Persoonlijke aandacht voor de individuele student? Hebben ze een goed netwerk waar je gebruik van zou kunnen maken? Wat hebben zij dat een ander opleidingsinstituut niet heeft? Het is belangrijk dat je gemotiveerd raakt door de inhoud van het curriculum en de mogelijkheden die de studie en de school je kunnen bieden met het oog op jouw toekomst. 

Kortom, kijk waar jij de meeste energie uit haalt. Ervaar de verschillende opleidingsinstituten door naar een Open Dag te gaan of plan een adviesgesprek in. Wil je de sfeer proeven bij ons op school? Check dan hier de mogelijkheden!

Other stories
Other stories
Results: Product shoot Paul Warmer

Results: Product shoot Paul Warmer

Naast het stylen van modellen, leer je als allround stylist-to-be ook producten stylen. Dit doe je tijdens een still life…
Results: Product shoot Paul Warmer

Results: Product shoot Paul Warmer

Naast het stylen van modellen, leer je als allround stylist-to-be ook producten stylen. Dit doe je tijdens een still life…
Wat ga jij doen na de zomer?

Wat ga jij doen na de zomer?

Ben je net of bijna geslaagd, heb je een tussenjaar of ben je je aan het oriënteren op verschillende studies?…
55CreativeBusinessSchool_Masterclass_LizzyPerridon_1

Before you go

Elke maand het laatste nieuws over de 55 Creative Business School ontvangen? Laat hier je gegevens achter, dan houden wij je op de hoogte van nieuw lesaanbod, online cursussen, exposities en andere activiteiten van 55 Creative Business School.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.