Skip to content

5 tips to kickstart your design skills

5 tips to kickstart your design skills

Logo’s, magazines, posters, productverpakkingen, tijdschriften en advertenties, we zien grafisch ontwerp elke dag en overal om ons heen. Het is een industrie waar altijd vraag naar is. Waarom? Omdat merken altijd ontwerpers nodig hebben, of het nu gaat om het creëren van branding of het ontwerpen van een flyer voor een evenement.

Grafisch ontwerp is de creatieve praktijk van het combineren van visuele elementen, typografie en afbeeldingen om boodschappen effectief over te brengen. Het omvat de kunst van het ontwerpen voor verschillende media, zoals drukwerk, digitaal en web, om het publiek te boeien en te beïnvloeden.

Er is niet één manier om grafisch ontwerper te worden, maar er is wel een aantal tips die je in de juiste richting kunnen leiden om zo je vaardigheden in rap tempo te verbeteren en je carrière een kickstart te geven:

Tip 1 - Leer de fundamentele ontwerpprincipes

Grafisch ontwerp is een visueel communicatiemiddel dat afbeeldingen, typografie, kleur en illustratie combineert om een boodschap over te brengen. En hoewel er eindeloos veel manieren zijn om een boodschap over te brengen (daar komt het creatieve gedeelte om de hoek kijken), zijn er fundamentele principes die elke grafisch ontwerper moet volgen:

Hiërarchie
Uitlijning
Contrast
Ruimte
Kleur
Nabijheid
Herhaling
Evenwicht

Deze fundamentele concepten zorgen ervoor dat een ontwerp samenhangend, impactvol en duidelijk is. Naast deze principes spelen ook andere elementen een rol, zoals typografie en kleurtheorie.

 

Tip 2 - Oefenen, oefenen en dan nog meer… oefenen

Bij 55 you’ll learn by doing. Als je iets nieuws leert, is oefenen de sleutel. Alleen de theorie in je opnemen is niet voldoende. Je moet het gebruiken en leren hoe het werkt in realtime. Wij leren je door middel van veel verschillende opdrachten je vaardigheden verder aan te scherpen. En dit onder de persoonlijke begeleiding van onze docent die je helpt bij elke stap van jouw leerproces.

 

Tip 3 - Volg bekende graphic designers op social media

Je kunt veel leren van vooraanstaande namen uit het vakgebied van grafisch ontwerp. Ze hebben veel kennis in hun niche, zijn vaak bereid de geheimen van hun succes te vertellen en delen inspiratie.

Als je regelmatig in contact komt met hun content, raak je meer vertrouwd met de wereld van grafische vormgeving en de relevante terminologie. Zo blijf je eenvoudig op de hoogte van de laatste trends.

Tot slot, wees niet bang om ze een vraag te stellen. De meesten vinden het alleen maar leuk om hun kennis te delen.

 

Tip 4 - Just start

Het is makkelijk om snel ontmoedigd te raken door de enorme hoeveelheid kennis die bij grafisch ontwerp komt kijken, maar onthoud dat zelfs de meest getalenteerde ontwerpers ooit ook beginners waren.

Wat het creatieve vakgebied zo speciaal maakt, is dat iedereen z’n eigen weg bewandelt. Er zijn zoveel keuzes te maken bij elke vorm, toepassing en kleur die je gaat gebruiken. Er zijn zoveel manieren om te beginnen aan je ontwerp. Het is eindeloos persoonlijk en creatief. Het is up to you om te bepalen hoe je wilt leren, wat je wilt leren en in welk tempo je je skills wilt ontwikkelen! Begin alvast met het verzamelen van alles wat je mooi, gaaf en/of waardevol vindt. Zo ga je trends ontdekken en je eigen stijl ontwikkelen.

 

Tip 5 - Schrijf je in voor een cursus grafisch ontwerp

Ok, nu even serieus.. De belangrijkste tip die we je kunnen geven is echt ‘get started & schrijf je vandaag nog in voor een cursus grafisch vormgeven’. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is het hebben van oog voor design geen aangeboren eigenschap – het is een aangeleerde vaardigheid. Cursussen kunnen je meer leren over de verschillende onderverdelingen binnen het vakgebied, de psychologie achter ontwerpprincipes en de tools die je nodig hebt.

 

Grab that last chance & start now

In 15 lessen een goede basis leggen voor  je graphic design skills? Start dan volgende week nog, dinsdag 12 maart, met de cursus Grafische Vormgeving.  

What you’ll get:

  • Les van een vooraanstaande naam uit het vak
  • Inspirerende gastlessen
  • Korting op Adobe Creative Cloud software pakket
  • Naast theorie, veel tips & inspiratie
  • Een sfeervolle leeromgeving, centraal gelegen aan het Media Park Hilversum
  • Een stok achter de deur 😉

PS: Lesavonden zijn op woensdag, alleen de eerste les is op dinsdagavond

Other stories
Other stories
Where the jobs are: graphic design

Where the jobs are: graphic design

Met een basisopleiding graphic design heb je veel carrièremogelijkheden. Als je er even over nadenkt, is bijna elk door mensen…
8 keer waarom Personal Styling amazing is

8 keer waarom Personal Styling amazing is

Is mode helemaal jouw ding en ben je goed in het samenstellen van amazing outfits? Wil je meer leren over…
Heb jij al een social brandbook?

Heb jij al een social brandbook?

Wil jij een sterk merk bouwen op social media? En je onderscheiden van je concurrenten? Social media branding is een…
55CreativeBusinessSchool_Masterclass_LizzyPerridon_1

Before you go

Elke maand het laatste nieuws over de 55 Creative Business School ontvangen? Laat hier je gegevens achter, dan houden wij je op de hoogte van nieuw lesaanbod, online cursussen, exposities en andere activiteiten van 55 Creative Business School.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.